De valkuilen bij het opruimen!

Wat maakt opruimen zo lastig

Van 22 tot en met 26 maart 2021 vindt de Nationale Opruim Week plaats, een initiatief van de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers). Tevens de eerste week van de lente.⁠ Een mooi moment om thuis weer orde en overzicht te creëren na de winter en het vele thuis werken.
Maar wat, als het niet lukt om je woning opgeruimd te krijgen en te behouden! Je niet weet hoe je moet starten door te weinig overzicht! Je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen door drukte! Er kunnen allerlei persoonlijke redenen zijn waardoor het opruimen in huis toch niet zo ‘gewoon’ is.

Troost je, je bent niet de enige die met opruimproblemen kampt. Wat zijn nu precies de valkuilen als je gaat opruimen en ontspullen? Hieronder een aantal voorbeelden:

Opruimen zonder plan

Je wilt schoon schip maken met de bergen wasgoed, overvolle kasten, stapels post en papieren. Je hebt er schoon genoeg van en gaat op een zaterdag aan de slag. Grote kans dat je aan het einde van de dag hevig gefrustreerd tussen een stapel spullen zit en dat de bende nog groter lijkt dan normaal.

Waarschijnlijk kom je tijdens het opruimen allerlei half afgemaakte projectjes tegen die je nog steeds interessant vindt of trekken je fotoalbums de aandacht. Voor je het weet ben je afgeleidt en zit je uren met je neus in je fotoboeken te kijken. Aan het einde van de middag heb je nog geen halve vuilniszak vol spullen verzameld. Je bent niet meer bezig met de opruimruimklus, maar ben afgeleid door je eigen brein.

Dit had je kunnen voorkomen door eerst een plan van aanpak te maken. Een handige lijst met welke ruimtes en welke kasten opgeruimd moeten worden. Door deze daarna in te delen van makkelijk naar moeilijk heb je een handig opruimschema. Onderwerpen waarbij emotie komt kijken, zoals fotoboeken, hobbyspullen en kleding, zijn het moeilijkst en bewaar je voor het laatst.

Als opruimcoach ga ik ook niet doelloos bij klanten aan de slag. Samen bespreken we eerst de hulpvraag en maak ik een plan van aanpak zodat je weet wat er gaat gebeuren. Dit geeft duidelijkeheid en rust en zorgt voor focus!

Je familie is geen excuus

Je hebt jezelf als doel gesteld om te gaan opruimen maar je partner en/of kinderen staan niet te springen. Ze zien het nut niet in van opruimen en komen met allelei excuses om maar niet mee te helpen. Een veelgehoorde redenen om zelf dan ook maar niet te gaan opruimen. Maar zo gebeurd er natuurlijk nooit wat.

Als je gezin niet mee wilt helpen begin dan zelf met de spullen waarbij je geen rekening hoeft te houden met een ander. Een kleine vooruitgang is beter dan geen vooruitgang. Opruimen is aanstekelijk, dus misschien gaan je familieleden wel helpen als ze je aan het werk zien. En soms ook niet.

Kom je, tijdens het opruimen, spullen tegen van gezinsleden die op een verkeerde plek in huis liggen? Stop ze in een krat of bak, zet de naam van het gezinslid erop, en vraag aan die persoon om zelf de spullen uit de krat weer op zijn plek te leggen. Geef ze een duwtje in de rug!

Het te groot zien

Een rommelig huis kan resulteren in een huis met stress. Rommel onstaat meestal niet in één dag, dus kan ook niet op één dag opgeruimd zijn! Als je in één keer alles wilt aanpakken, verlies je snel de moed.

Denk dus niet in termen van kamers, maar van hoekjes, planken en laden. Hou de opruimstapjes zo klein en concreet mogelijk. Als je één stapje tot een goede einde brengt, geeft dat meteen een gevoel van voldoening. Net wat je nodig hebt om ook de volgende stappen te zetten. 

Hou de opruimstapjes zo klein en concreet mogelijk. Zo klein dat je geen excuus hebt om er niet aan te beginnen. Bijvoorbeeld: één boekenplank, één hoek van de tafel, één badkamerkast. Ga voor die kleine succeservaringen.

LADE
BUREAU

Niet voldoen aan de standaard

Kijk naar bovenstaande foto’s. Een perfect opgeruimde kledinglade en een overzichtelijk bureau, zelfs mooi gestyled. Dit soort afbeeldingen kom je dagelijks veel tegen. In folders, tijdschriften en woonprogramma’s op TV zie je perfect ingerichte woon- of slaapkamers. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het geeft de standaard weer voor hoe een huishouden zou moeten functioneren.  

Tenminste, er is altijd nog een verschil tussen goed en perfect. Het is belangrijk dat je huis als een thuis voelt; een plek om te ontladen. Ik ben van mening dat dit niet het geval is wanneer chaos, gebrek aan ruimte en teveel taken op je to-do lijst, de overhand hebben. Een woning hoeft er van binnen echt niet heel minimalistisch uit te zien, er moet immers ook geleefd worden. Maar een goede balans vinden voor jezelf en je gezin is hierin wel  belangrijk. Dat wordt toch opruimen!

Veel mensen hebben veel te veel spullen . De meeste van onze bezittingen hebben we eigenlijk helemaal niet nodig, we dénken ze alleen nodig te hebben. Daarom is het, naast opruimen, heel belangrijk om een stapje terug te doen. Kies er bewust voor om alleen nog maar spullen aan te schaffen die je écht nodig hebt. Zo help je niet alleen je portemonnee, maar ook je stresslevel een handje.

Vraag een gratis 'Organizing Boost' Sessie aan!

Heb je vragen of wil je naar aanleiding van deze blog een vrijblijvend gesprek aanvragen?

Mail mij!