Ze gooide het roer om en werd... opruimcoach!

Time to change.

Er zijn onder andere coaches die je helpen bij studeren, coaches die je begeleiden bij leidinggeven, en life coaches voor mensen die een meer ontspannen en succesvol leven willen leiden. De snelst stijgende groep coaches? Dat zijn de opruimcoaches, die helpen het huis op orde te krijgen. Ik gooide het roer om en koos voor een nieuw beroep.  ‘Ik gooi niet zoals Marie Kondo alles op één hoop.

Opruimcoach

Het vak van ‘coach’ is enorm gegroeid. De reden daarvoor is dat mensen steeds meer met stress en spanning te maken hebben. Daarnaast leven we in een individuele maatschappij en zijn er veel vormen van hulp weggevallen. Het is niet zo dat er opeens meer mensen zijn die het lastig vinden om structuur aan te brengen, maar sociale ontwikkelingen zijn van invloed op de stijgende vraag naar opruimcoaches. 

“Gezinnen zijn tegenwoordig kleiner, er is sprake van vergrijzing en mensen wonen vaker alleen. Hierdoor zijn meer mensen op zichzelf aangewezen als het op het huishouden aankomt. Daarnaast is er in vergelijking met vroeger veel minder sprake van ondersteuning door familie en burenhulp. Mensen zijn daarom gewoon eerder genoodzaakt om professionele hulp in te schakelen.’’

Daarnaast helpt de beeldvorming ook mee aan de opmars van de opruimcoach. ,,Er is een trend gaande dat mensen meer ruimte willen ervaren. Zo’n trend wordt nog eens versterkt door de bladen, die foto’s van minimalistische interieurs laten zien. Als je dat maar vaak genoeg ziet, begin je dat ook mooi te vinden.’’

Opleiding

Één jaar geleden heb ik een opleiding tot professional organizer/ opruimcoach gedaan. Daarvoor ben ik jarenlang actief geweest in commerciële functies.  Zolang ik me kan herinneren, word ik al blij van plannen en organiseren. Als kind ruimde ik mijn kamer altijd zelf op en hield het overzichtelijk. Dus toen ik deze opleiding voorbij zag komen was het voor mij een logische stap. Natuurlijk heb ik me ook laten inspireren door Marie Kondo. Al ga ik niet hetzelfde te werk. Wat zij doet – en wat ik heel bewust niet doe – is alles op één hoop gooien. Dan zit je wekenlang met een berg kleding die je moet uitzoeken. Dat is te overweldigend. Ik ga stap voor stap te werk. We beginnen met één ruimte of plek in het huis.

Het schijnt dat we als paddenstoelen uit de grond schieten. Zelf werk ik nog niet zo lang als opruimcoach. Je kunt er van leven, maar mensen moeten wel weten dat je er bent. Daar probeer ik nu aan te werken. Mijn aanpak is altijd hetzelfde. Ik begin met een intakegesprek. Ik merk tijdens zo’n eerste ontmoeting dat mensen soms emotioneel zijn en het ook spannend vinden. Het idee heerst dat je faalt als je geen controle hebt over je eigen huishouden. Vaak zijn het mensen die iets hebben meegemaakt: een scheiding, verlies, burn-out of ontslag. Ze zijn met heel andere dingen bezig geweest. Tot de situatie uit de hand loopt en ze hulp nodig hebben.’’

Persoonlijk

Het is heel persoonlijk werk. Je gaat wel in iemands huis aan de slag. Cliënten geven aan dat ze het vaak lastig vinden om de hulp van familie en vrienden in te schakelen. Ik heb al veel gezien en schrik niet zo heel snel.  Iets weggooien kan verdriet veroorzaken. Spullen kunnen – ook al vind je iets lelijk – heel veel emotionele waarde hebben. Ik vraag meestal: hoe lang heb je het al? Wanneer heb je het voor het laatst gebruikt en heb je er ruimte voor over? Van mij mag alles blijven en mag alles weg. Het gaat erom dat je er zelf achter staat. 

Als iemand tijdelijk een dip heeft, merk je dat mensen achter gaan lopen. Met hun administratie, huishouden en sociale netwerk. Laatst was ik bij een mevrouw die geen raad meer wist met haar kleding en was. Kledingkasten puilde uit. De zolder hing overvol met kleding en drogende was. Duidelijk tijd om hier met de bezem door te gaan. We hebben bijna de helft aan kleding weggedaan. Toen zag het er heel anders uit. 

Voor
Na

Minimalist

Oudere mensen vinden het soms moeilijk dingen weg te gooien, omdat spullen herinneringen oproepen. Hetzelfde geldt voor ouders met kinderen die het huis uit zijn gegaan. Die durven weinig weg te gooien, al zitten hun kinderen vaak niet meer op al die spullen te wachten.

Ik ben geen minimalist. Het gaat erom dat je spullen weer op vaste plekken liggen. Ik zeg standaard op het begin: ‘wat jij vandaag wil doen, gaat niet lukken’. Als een huis vijf jaar lang is dichtgeslibd, kost het tijd om alles weer op orde te krijgen. Dat lukt niet in twee sessies. Ik probeer een vuurtje aan te wakkeren, zodat mensen zelf ook weer zin krijgen om aan de slag te gaan. Cliënten vragen me weleens: waarom gooi jij zo makkelijk dingen weg? Misschien moet daar ook wel een coach op worden losgelaten.

Vraag een gratis 'Organizing Boost' Sessie aan!

Heb je vragen of wil je naar aanleiding van deze blog een vrijblijvend gesprek aanvragen?

Mail mij!