Opruimen: Hoe het een 'boost' geeft aan je mentale gezondheid!

Nationale Opruim Week 2021

Onze omgeving heeft ongetwijfeld invloed op onze stemming. Als onze omgeving ons gestrest maakt, ruimte inneemt of het dagelijks leven moeilijker maakt dan nodig is, voelen we de impact.

Door de ‘rommel’ in ons leven te verminderen – of het nu fysiek, digitaal of anderszins is – kunnen we stressfactoren frontaal aanpakken, wat onze mentale gezondheid ten goede komt. .

Wat is opruimen?

Simpel gezegd, opruimen omvat het verwijderen, verkleinen of rationaliseren van dingen in onze directe omgeving.

Onze ‘rommel’ kan fysiek zijn – zoals de items in die rommellade (we hebben er allemaal een!), Digitaal – zoals de duizenden onbewerkte foto’s verspreid over onze apparaten, of zelfs emotioneel – zoals overtuigingen of denkpatronen die ons vasthouden terug in het leven. Als het ons een slecht gevoel geeft, is het rommel – en hoewel het misschien ontmoedigend is, kan het worden aangepakt.

WAAROM OPRUIMEN HELPT

We hebben uit eigen ervaring ondervonden dat opruimen enorm gunstig kan zijn voor onze mentale gezondheid. Het kan ook behoorlijk verslavend zijn! Voordelen van opruimen zijn onder meer:

1) Minder stress
Rommel kan ons ergeren, afleiden of de broodnodige energie wegnemen. Kleine probleempjes kunnen tot veel stress leiden. De ondergoedlade die vastloopt omdat hij vol zit met vreemde sokken; de kast met voorraadbakjes waar elke keer de helft uitvalt op de keukenvloer bij het openen; de ongebruikte software die je computer laat draaien Super langzaam: het maakt ons allemaal geïrriteerd. Het aanpakken van deze problemen maakt ons dagelijks leven aanzienlijk gemakkelijker. En minder stress is goed voor onze hersenen.

2) Verhoog het gevoel van eigenwaarde
Soms kunnen onze bezittingen ons een slecht gevoel over onszelf geven. Door die slecht passende kleren die in de kleerkast hangen, voelen we ons suf of dik (en moeten we daar niet iets aan doen?); de stapels papierwerk overal bewijzen dat we hopeloos ongeorganiseerd zijn; die te kleine pantoffels, versleten handdoeken, kapotte bekers – weet je, het spul dat je hart doet zinken elke keer dat je het gebruikt – ze versterken het idee dat we onwaardig zijn, dat we geen ‘goede dingen’ verdienen. Depressie is al schadelijk genoeg voor ons gevoel van eigenwaarde…

3) Loslaten
Voorwerpen in ons huis kunnen ook ongewild onaangename herinneringen of gevoelens oproepen. Het ‘attente cadeau’ van je schoonmoeder waar je je mateloos aan ergert; het truitje dat je droeg op de dag dat je vriendje het uit maakte: deze objecten bevatten allemaal negatieve emotionele energie die we niet langer nodig hebben. Opruimen helpt ons om los te laten.

4) Gevoel van prestatie
Het idee van opruimen kan een beetje beangstigend aanvoelen, vooral als we ziek zijn. Het doorzoeken van onze spullen kan onze stemming echter echt een boost geven. Als we iets hebben uitgezocht, krijgen we een gevoel van prestatie en een gevoel van controle. We kunnen ons ook ‘lichter’ en optimistischer voelen.

5) Karma
Opruimen kan ook meer tastbare beloningen opleveren. Als je spullen weggeef – aan een vriend(in) of een plaatselijk goed doel – krijg je dat heerlijke warme gevoel van binnen. En als je spullen verkoopt – op marktplaats of op eBay – krijg je een klein beetje extra geld. Win-win! ’

MIJN BELANGRIJKSTE OPRUIM TIPS

Hoewel we de voordelen van opruimen begrijpen, voelen velen van ons zich angstig of overweldigd als we erover nadenken. Als je het opruimen wilt proberen, maar niet zeker weet hoe je het moet aanpakken, kan dit advies helpen:

1) Je hoeft het niet allemaal tegelijk te doen.
Het is het beste om klein en / of gemakkelijk te beginnen, misschien door de juiste sokken bij elkaar te zoeken, of de te kleine pantoffels weg te gooien. Of begin met dat ding dat je ECHT irriteert, zodat je meteen het voordeel zult voelen (wellicht de voorraadkast met bakjes!).

Ter motivatie kun je een tijdslimiet stellen – en jezelf een beloning beloven als het klaar is (zeg maar vijftien minuten opruimen = vijftien minuten lezen in je favoriete). Een andere supereenvoudige benadering is om te streven naar het weggeven, verkopen of weggooien van één ding per dag – volgens het 365 dagen-project.

Onthoud – Rome werd niet in een dag gebouwd. Als je doelen en deadlines eerder stressvol dan motiverend vindt, gebruik ze dan niet.

2) Je hoeft het niet alleen te doen.
Een vriend of familielid die je vertrouwt, is misschien bereid om je te steunen bij je opruim missie. Een paar objectieve ogen kan erg handig zijn als je dingen probeert te doorzoeken – en geloof het of niet, sommige mensen vinden het geweldig om dit soort dingen te doen 😊.

Als het opruimen ongemakkelijke of overweldigende gevoelens oproept, hoef je ze niet alleen aan te pakken. Praat met vrienden of familie, of zoek hulp. Als je in een vervelden situatie verkeert, zijn er organisaties die je kunnen helpen. Je bent nooit alleen.

3) Concentreer je op hoe je je voelt.
Als je moeite hebt om te beslissen wat je wilt opruimen (depressie kan onze besluitvorming verstoren!), Kan het helpen om je op je gevoelens te concentreren.

De beroemde uitspraak van William Morris zei: “Heb niets in je huizen waarvan je niet weet dat het nuttig is of waarvan je niet weet dat het mooi is”, terwijl Marie Kondo – auteur van het bestverkochte boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’ – adviseert dat we alleen items bewaren die ons “blij” maken. Hoewel we het idee in theorie leuk vinden, hebben we ontdekt dat gevoelens van vreugde ongrijpbaar kunnen zijn als we ons niet goed voelen. Voor ons is het gemakkelijker gebleken om te beginnen met het bewaren van items die ons NIET verdrietig of onaangenaam doen voelen.

Let op zaken die schuldgevoelens of verplichtingen oproepen. Je hoeft die weerzinwekkende sjaal die je stiefmoeder je heeft gegeven niet te houden. Als je die kettlebells niet gebruikt, stop dan met kijken hoe ze stof verzamelen: gun jezelf een pauze en doe ze weg!  

mental health

CONTROLEER JE MOTIVATIE

Eindelijk – een waarschuwing over het opruimen zelf. Als je besluit om een opruimproject te starten, zorg er dan voor dat je die beslissing neemt vanuit een positieve, liefdevolle plek. Als opruimen voelt als iets dat je zou moeten doen – in plaats van iets dat je wilt doen – hoeft je het niet te doen. Als je het leuk vindt om in creatieve chaos te leven, is dat gewoon geweldig.

Het leven biedt genoeg stress: oefen alsjeblieft geen onnodige druk op jezelf uit. Het enige dat je ‘zou moeten’ doen, is aardig voor jezelf zijn.