Een opgeruimde kledingkast, hoe bereik je dat zelf?

GEEF EEN BOOST AAN JE KLEDINGKAST MET ONDERSTAAND STAPPENPLAN

Voor niet iedereen is het vanzelfsprekend om een nette, geordende kledingkast te hebben. Maar hoe heerlijk is het om s’ochtends je kastdeuren open te doen en direct een kledingstuk te kunnen pakken wat je die dag aan wilt trekken. Het is toch een genot om alle kleding die je niet meer gebruikt, te groot of te klein is of uit de mode is te verbannen uit je kledingkast. Ruimte maken voor nieuwe aanwinsten. Zorgen voor een goed overzicht. Weer zin krijgen om leuke combinaties te maken. In onderstaande blog leg ik in stapjes uit hoe je dit zelf kunt realiseren.

Voordat je begint met het opruimen van je kledingkast moet je weten dat je echt niet je hele kast in één dag hoeft op te ruimen. Neem je tijd voor deze klus en verspreid alle taken over meerdere dagen als dit beter voor jou werkt.

Stap 1: je kledingkast leeg halen

Je begint met het leeghalen van al je kledingkasten. Leg de stapeltjes kleding het liefst gesorteerd op het bed of een ander groot oppervlakte. Ligt alles in eerste instantie door elkaar dan is dit ook geen ramp. Dit komt later in een vervolg stap goed. Zijn de kledinglades en kasten leeg? Pak de stofzuiger erbij en zuig al het stof in lades en op planken op en maak deze dan schoon met een fris schoonmaakmiddel.

Tip : Leg ook alvast een paar vuilniszakken klaar.

Stap 2: Selecteer per categorie… en kies

Leg al je kleding op soort voor een goed overzicht. Dus blouses bij blouses, shirts bij shirts, broeken bij broeken enzovoort. Handig is het als je voor ondergoed twee of drie kleine bakjes neemt waar je dat apart in legt. Denk bijvoorbeeld aan mandjes of schoenendozen. Dit geldt ook voor sokken en panty’s. Het is handig om deze ook in een mand of bak te leggen.

Nu komt het lastige deel, wat mag weg en wat blijft? Het goede nieuws is dat alles op soort ligt, keuzes maken wordt een stuk eenvoudiger. Wees kritisch, die mooie jurk die je al jaren niet meer draagt; moet die echt blijven? Kapotte kleding kan direct in een vuilniszak. Voor kleding die nog goed is en je niet wilt houden bedenk je een goede bestemming (en dus duurzaam). Geef het aan een zus, goede vriendin of een goed doel. Of verkoop je kleding via Vinted of Marktplaats. Stop deze kleding in een aparte zak en schrijf de bestemming erop om overzicht te behouden.

Twijfel je? Hieronder een paar vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van een keuze:

Tip: Twijfel je nog steeds na het stellen van bovenstaande vragen of je een kledingstuk wilt behouden of weg kan? Hang dan het kledingstuk aan een hanger met de haak andersom (Zie foto). Hangt de hanger na 6 maanden nog steeds andersom dan weet je dat je het kledingstuk niet hebt gebruikt. Stel jezelf als doel dat je het kledingstuk dan weg doet. Echt doen!

Stap 3: Alles terug in de kast

Hang alles terug in je kast. Je kast blijft overzichtelijk als je je kleding op eenzelfde soort hangers ophangt en voor het ondergoed dezelfde mandjes gebruikt. Een kleine investering waar je veel plezier van hebt! Het ziet er helemaal mooi uit als je je kleding op soort of kleur terughangt. Je kunt ook nog een onderscheid maken tussen zomer en winterkleding.

Heb je voornemens op je kleding op te vouwen volgens de Marie Kondo methode. Wat er natuurlijk heel mooi en overzichtelijk uitziet in je lades en kledingkast? Vraag jezelf wel af of jij dit gaat volhouden. Je wilt natuurlijk niet dat het weer een rommeltje wordt. Er zijn meer manieren om je kast overzichtelijk te houden.

Ben je een sloddervos? Hang dan zoveel mogelijk je kleding aan hangers. Hierdoor komen de stapels kleding niet schots en scheef te liggen.

Ben je een sloddervos? Hang dan zoveel mogelijk je kleding aan hangers. Hierdoor komen de stapels kleding niet schots en scheef te liggen.

Tot slot

Zet een fijne playlist aan, gooi de ramen open voor wat frisse lucht en ga ervoor, you got this!

Vindt je het moeilijk om je kledingkast op te ruimen of kun je wel wat hulp gebruiken. ? Laat mij je helpen! Ik help je door de moeilijke keuzes heen. Wil je een vrijblijvend kennismakingsgespek? Ga naar de contact pagina. 

LADE